Sporten in de zomerstop

Aangezien vele sportverenigingen een zomerstop hebben, willen wij een aanbod doen voor uw
vereniging. Fitness is een ideale mogelijkheid om uw leden fit te houden/krijgen voor een nieuw
seizoen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er blessures komen. Ons professioneel team zal uw
leden daarbij begeleiden. Denk daarbij aan schema’s maken, corrigeren op houdingen ect.

Lees meer

Sport spreekuur voor sport blessures

In januari schreef mijn collega Lonneke van Herel dat een goede voorbereiding op de wintersport zeer belangrijk is om blessures te voorkomen. En heeft u haar advies opgevolgd en bent u er zonder kleerscheuren vanaf gekomen? Of is er tijdens uw vakantie toch iets mis gegaan?

De kans op een blessure is nl zeer groot. De meeste sportblessures ontstaan tijdens veldvoetbal, hardlopen en fitness. Jaarlijks lopen ca. 4,5 miljoen sporters een blessure op. Twee derde van deze blessures hebben een acuut ontstaan.
De meest voorkomende sportblessure is een knieblessure, ca. 1 miljoen van de 4,5 miljoen sportblessures per jaar is een blessure van de knie.

Een ruptuur (scheur) van de voorste kruisband is een van de meest voorkomende knieletsels. Een voorste kruisband kan scheuren op verschillende manieren: plotseling veranderen van richting, plotseling stoppen, verkeerd landen na een sprong of door direct contact zoals bv bij een tackle tijdens voetbal. Dit letsel wordt vooral opgelopen bij sporten met veel draaibewegingen zoals voetbal, hockey, korfbal en skiën en komt 6x frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar ook in het dagelijks leven kunt u een ruptuur van de voorste kruisband oplopen, bv bij een val met de fiets.

Het stellen van een juiste diagnose bij blessures is bepalend voor het behandelingsbeleid, de duur van het herstel en de prognose voor (sport)activiteiten in de toekomst. Bij Adams Total Balance hebben wij fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van blessures. Dus aarzel niet op het moment dat u een blessure heeft en maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.

Speciaal voor de sportverenigingen in de omgeving, houden wij bij Adams Total Balance een sportspreekuur. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Wendy Peeters,
Fysiotherapeute
Adams Total Balance

Trainen en bewegen

Wie langer sport, krijgt minder makkelijk gezondheidsklachten. Dus is het van belang dat we met zijn allen in beweging blijven. Meer bewegen hoort bij een gezonde leefstijl, evenals gezonde voeding, en werkt preventief. Preventie zou meer aandacht moeten krijgen vinden veel zorg professionals.

Vooral krachttraining is van belang om de kwaliteit van de spieren goed te onderhouden. Voldoende kracht van de spieren moet de gewrichten beschermen tegen krachten van buiten af. Uit een recent Amerikaans onderzoek is komen vast te staan, dat na een knieletsel blijft dat onvoldoende kracht van de spieren rondom het gewricht een vroegere slijtage van het kraakbeen veroorzaakt.

Vanaf 1 november gaat Adams Total Balance daarom een gratis onbeperkt fitness abonnement aanbieden aan ieder gedurende de tijd dat hij of zij onder behandeling is voor fysiotherapie. Het bevorderen van herstel is in ieders belang. De afgelopen jaren constateren wij dat mensen steeds meer bezuinigen op hun zorgverzekering. Zeker tijdens de recessie besloten mensen om hun uitgebreid pakket terug te schroeven tot een basispakket. Dit bevordert niet altijd het geven van de juiste en de meest effectieve zorg. Ook blijkt dat mensen die onder behandeling van de fysiotherapeut zijn het lastig vinden om thuis te oefenen. De motivatie ontbreekt dikwijls of mensen hebben geen goede faciliteiten om thuis te oefenen.

wij hebben in Hapert naast de Fysiotherapie een sportschool, dus bieden we de mogelijkheid aan om tijdens de behandelingsperiode gratis te sporten en de opgegeven oefeningen uit te voeren. Mensen vinden het prettig om onder begeleiding aan het werk te gaan. Wij beschikken over nodige apparatuur en klanten kunnen ter plekke een deskundig advies krijgen. Dit werkt goed: het bevordert niet alleen het herstel, maar mensen worden ook gemotiveerd om na de behandel sessie uit preventief oogpunt te blijven oefenen en bewegen.

Frans Adams,
Adam Total Balance

An de gang blève. Rust Roest

Deze gezegdes worden vaak gebruikt in het dagelijks leven. En vaak blijkt dat oude volkswijsheden op waarheid berusten. Vroeger gaf de huisarts bij rugklachten vaak het advies om volledig plat te gaan liggen. Bij een sportblessure werd je geadviseerd om maar even 2-3 weken te rusten. Deze adviezen zijn gelukkig achterhaald want langdurige rust geeft veel problemen. Inactiviteit leidt tot verlies van spiermassa. Daardoor vermindert je conditie en kracht. Dat is nu juist wat je bij aandoeningen zoals artrose van heup en knie, COPD (longaandoeningen), reuma, etalagebenen probeert te voorkomen.

Behoud van spiermassa is voor de iets oudere patiënten van nog groter belang. Naarmate mensen ouder worden verandert namelijk de structuur en functie van de skeletspieren. Volgens de Universiteit van Maastricht bedraagt de spiermassa van jong volwassenen gemiddeld 50% van het lichaamsgewicht. Bij het ouder worden daalt dit naar 25%. Dit verlies begint ongeveer in de leeftijd van 35-40 jaar. Het verlies van spiermassa heeft nog meer gevolgen. Het risico stijgt op het ontwikkelen van chronisch metabole ziekten, zoals diabetes-2 en obesitas. Voor maar liefst 80% van de glucoseopname uit bloed, zijn de spieren verantwoordelijk. Het vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren vermindert door het verlies van spiermassa. Daarom proberen wij onze patiënten zoveel mogelijk te stimuleren om actief te blijven. De patiënten zeggen dan zelf “ik moet an de gang blève”.

Ook sporters willen bij een blessure zo weinig mogelijk terugvallen en weer zo snel mogelijk hun sport hervatten. Daarom proberen we dan alternatieven te vinden zodat je kan zorgen dat verlies van spiermassa beperkt blijft. Bij Adams Total Balance Fysiotherapie en Fitness zijn wij uitstekend in staat om in geval van een aandoening of blessure je te helpen. Wij hebben de expertise in huis met onze fysiotherapeut- specialisten en goede trainingsmogelijkheden. Een zeer ruime oefenzaal met voldoende kracht en cardio-apparatuur, de Milon circuit training, vernieuwende elastiektrainingen en uitstekende groepslessen spinning, yoga, 55+ gym en steps.

Ik ben als sportfysiotherapeut werkzaam bij Adams Total Balance Fysiotherapie en heb persoonlijk contact met de sportartsen van het Maxima Medisch Centrum. Dus zorg ervoor dat je, zeker in de winter, an de gang blèft want rust roest.

Ed Kennis
Sportfysiotherapeut

Telefoon 0497-382065