Fysiotherapie

fysiotherapie

Adams Fysiotherapie, al meer dan 25 jaar een bekende naam in Hapert en omstreken. Oprichter Frans Adams was de eerste praktijkhouder in de Kempen met een moderne en uitgebreide fitness- en oefenruimte.

In de fysiotherapie praktijk werken momenteel 5 ervaren therapeuten met elk hun eigen specialisaties.

Tezamen staan zij u met raad en daad terzijde om samen tot een optimaal herstel te komen. Ze staan bekend om hun patiëntvriendelijke aanpak gericht op oorzaken en niet enkel op symptomen. Ze houden van een actieve aanpak, waarbij ze samen met u doelgericht tot het maximaal haalbare resultaat kunnen werken. Er wordt bij de therapie gebruik gemaakt van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs (EBP).

Alle therapeuten staan in het landelijke kwaliteitsregister voor fysiotherapie (CKR). Ze zijn innovatief en voortdurend op zoek naar verbetering en professionalisering van hun skills om u het beste en snelste resultaat te leveren.

Er is een nauwe samenwerking met diverse voetbal- en korfbalverenigingen in de omgeving.

U kunt bij de fysiotherapeut terecht zonder een verwijsbrief van de huisarts. Afhankelijk van uw medische klachten wordt er een behandelplan voor u opgesteld. De duur van de behandelingen wordt bepaald door de fysiotherapeut in samenspraak met de client. Uw verzekeringswijze kan hier op van invloed zijn.

fysiotherapie

Op de consumentensite van ‘de Fysiotherapeut’ vindt u allerlei informatie over aandoeningen en behandelmethodes.

Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.
De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen, maar ook minder ervaren sporters op hun eigen niveau. Ook ziet hij andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.

De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, heup, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Dry Needling

Dry needling wordt op steeds grotere schaal toegepast in de fysiotherapiepraktijk. Bij Adams Total Balance kunt u ook terecht voor deze uiterst effectieve behandelvorm.

Dry needling grijpt aan op myofasciale triggerpoints. Dit zijn zeer pijnlijke verhardingen in de spier die, naast een lokale drukpijn, ook vaak een door de patiënt herkenbare pijn op afstand kunnen veroorzaken.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
• Pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
• Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
• Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
• Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
• Tintelingen in arm / been, hoofdpijn of duizeligheid

Hoe ontstaan triggerpoints:

• Acuut: bijv. door een verkeerde beweging, ongeluk of sportletsel
• Chronisch: bijv. door een langdurig verkeerde houding
• Langdurige afwezigheid van beweging: bijv. door gips, een brace of een sling
• ‘Slappe’ ligamenten in bijv. enkels en / of knieën
• Psychologische factoren: zoals stress en depressie
• Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
• Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Door met een dunne naald gericht in deze triggerpoints te prikken, treedt een snelle pijnvermindering en ontspanning op in de spier. Het inbrengen van het zeer dunne naaldje op zich voelt u niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, kan de spier even aanspannen en een krampgevoel geven hetgeen gepaard kan gaan met lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan. Bij sommige patiënten treden reacties op van het zenuwstelsel zoals zweten, een naar gevoel of vermoeidheid.

Dry needling ondersteunt de behandeling fysiotherapie en er worden geen extra kosten voor in rekening gebracht. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hier dus onder.

Psychosomatische fysiotherapie


Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?

Psychosomatisch fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:
• chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
• onverklaarde klachten
• overspanning en/ of burn-out
• depressie en/of angststoornissen

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?
Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, op het
werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces. In principe trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert hier adequaat op. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan uw nek, rug, bekken, maag/darm en buik, maar ook klachten als:
• extreme vermoeidheid
• niet kunnen ontspannen
• druk op de borst of hartkloppingen
• onverklaarde spier- en gewrichtspijn
• benauwdheid, moeite met ademhalen
• lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
• slecht of juist heel veel slapen
• angstig en onzeker zijn
• concentratieproblemen
• somber zijn en veel piekeren

Hoe komt u weer in balans?
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, een intakegesprek en een onderzoek, worden samen met u de doelen van de behandeling bepaald en een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt. Maar meer dan ‘gewone’ fysiotherapeut kijkt de psychosomatisch fysiotherapeut naar uw gehele persoon én naar uw leefomgeving. Op die manier helpt de psychosomatisch fysiotherapeut u weer in balans te komen.

Samenwerking met andere deskundigen
Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan -met uw toestemming- samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

Algemene informatie
Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Vergoeding gebeurt volgens de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.